Wist je dat er 600 ton dönervlees dagelijks wordt geconsumeerd? In Duitsland loopt de winst van Döner ook op tot maar liefst 3,5 biljoen euro. De Turks Döner kebab, oftewel het draaiend vleesgerecht gemaakt uit gekruid lamsvlees is wereldwijd een groot succes! Deze snelle hap te vergelijken met een Griekse gyro of een Arabische shoarma wordt geserveerd als schotel, in een broodje of als dürüm.
Maar, hoe heeft dit gerecht nu eigenlijk zijn intrede gemaakt?
De traditionele herkomst van döner kebab
Met veel wereldberoemde gerechten van culturele betekenis in meerdere landen, is er veel overlevering rond de oorsprong van de döner kebab, waarbij meerdere personen en culturen de verantwoordelijkheid voor de uitvinding ervan betwisten. Waardoor de interesse hierin alleen maar groeit.
Voor de oude oorsprong gaan we terug naar het Ottomaanse rijk, een 13e eeuwse Turkse stam in Centraal-Azië. Hier zagen we de eerste kookstijl waarbij er gekruid vlees “geschoren” werd van een verticale rotisserie. Ook gaat het verhaal van de kebab terug naar de Aziatische en Afrikaanse keukens. Vroeger werd kebab gezien als gespietst vlees die soldaten achteraf roosterden boven open vuur.
Maar, de échte afkomst van de döner komt van…. Berlijn! De eerste döner werd hier gemaakt door Kadir Nurman, een Turkse gastarbeider. Aangezien de Turken de grootste etnische groep van niet-Duitse afkomst in het land vormen, vormt het ook geen verrassing dat de döner hier ontstaan is. Velen geloven dat de döner kebab voor het eerst in 1972 in Berlijn werd gemaakt. Nurman verkocht zo zijn eerste döner kebab in West-Berlijn tegenover Bahnhof Zoo.
Het verhaal van de kebab-uitvinder
Nurman emigreerde op 26-jarige leeftijd van Turkije naar Stuttgart. Zes jaar later werkte Nurman in Berlijn en merkte hij al snel dat er maar weinig opties waren voor drukke Duitse werknemers die onderweg wilden lunchen. Hij ontleende het idee voor de döner kebab uit typische Turkse gerechten zoals vleesspiezen geserveerd op een bord met rijst en groenten. Hij bedacht al snel dat deze ingrediënten eenvoudigweg ook in een soort brood passen (nu bekend als dürüm) waardoor de werknemers eenvoudiger onderweg aten. De döner was geboren!
Veel zeggen dat de döner in Turkije is uitgevonden, maar de traditionele Döner productie is er fel van overtuigd dat het in Duitsland ontstaan is. Natuurlijk bestaan er veel variaties op de döner die al eeuwenlang in het Midden-Oosten bestaan. Officieel werd de oorsprong van gespietst vlees wél in Turkije teruggevonden, in 1377.
Anderen geloven ook Nevzat Salim, een Turkse man die beweert dat hij de eerste döner in 1969 in de stad Reutlingen verkocht vanuit een kraam die hij samen met zijn zoon uitbaatte. Mehmet Aygün, een mede-Berlijner, zegt ook dat hij de eerste döner in 1971 heeft gemaakt.
Hoe dan ook, de aanwezigheid van de döner kebab in Duitsland heeft de grote Turkse bevolking van het land geholpen zich succesvol te integreren in het Europese leven, en de gehele eetcultuur van het land veranderd!
De döner kebab in de hedendaagse cultuur
Döner wordt nu vaak op een broodje gegeten, of op traditionele wijze in een dürüm. Tegenwoordig zien we zelfs pide’s: een soort kebab-pizza waarbij het vlees in een platbrood ligt en daarna wordt opgerold. In Europa is döner kebab het meest populair en in steden zoals Istanbul, heeft zelfs elke wijk haar eigen kebab! Kebab is een echt onderdeel geworden van de alledaagse keuken in honderden landen. Ook is het zeker de nummer één snack om een avondje uitgaan af te sluiten met je beste vrienden.
Zelf een döner kebab maken
De kebab wordt uit vele soorten vlees gemaakt Maar het gekruid lams-, kalfs- of kippenvlees vis bevatten zelden, vanwege religieuze verbod, varkensvlees. Doordat de liefde voor de snack zo groot is, vind je zelfs in winkels en groothandelaars traditioneel, vers vlees om zelf een heerlijke döner te creëren! Ontdek dan ook heel het aanbod van Istanbulfoods hier.